Jak se starat o BIO oblečení?

Víte, že hladivé oblečení z BIO bavlny vám může vydržet krásné a hebké po mnoho let stejně jako v první den jeho nošení? Musíme se o něj ale dobře starat! Není to však náročné. Jak na to? Máme tu pro vás několik osvědčených tipů.

Asi nemusíme říkat, že na oblečení z BIO bavlny patří ideálně přírodní prostředky bez zbytečné syntetické chemie. Jestli je ještě doma nemáte, darujte chemické supermarketové prostředky na praní sousedům a pořiďte si nějaký, který nezatěžuje planetu, naše zdraví a neničí unikátní vlastnosti bavlny, jako je schopnost vás v létě ochladit a v zimě příjemně zahřát.

Nám se nejvíce osvědčilo prát v české přírodní ekologické drogerii z mýdlových ořechů značky Yellow&Blue. Prací gel s přírodní vůní pomeranče jste si u nás v showroomu mohli zakoupit také do vlastních nádob a v novém showroomu to bude možné znovu. Zatím doporučujeme podívat se na stránky naší milované Econea, kde naleznete tento přírodní prostředek v 1, 5 i 25l obalech. Aviváž není potřeba, naopak by mohla ublížit hřejivě-chladící funkci bavlny.

Na zadní straně Meera cedulky na vašem oblečení naleznete také několik doporučení: praní na 30-40°C (dle materiálu) v eco programu, nepoužívat bělící prostředky, nedávat do bubnové sušičky ani nepoužívat chemické čištění. Žehlení je možné na nízké teploty do 110°C (ale stačí po vyprání zavěsit na ramínko a žehlit není potřeba). Samozřejmostí je praní s podobnými barvami, ať předcházíme tomu, že nám oblečení obarví nějaká zatoulaná ponožka.

Také si dávejte pozor na parfémy. Stříknutí silným parfémem přímo na oblečení by mohlo látku znehodnotit.

A co dělat, když se objeví flek?

I když si dáváme největší pozor, může se stát, že nám na oblečení spadne kousek jídla nebo „dar z nebes“ od ptačích kamarádů. Jak tehdy postupovat?

Hlavně nepanikařte! Naší Klárce se nejvíce osvědčilo na místo s flekem co nejdříve nanést Ecover Odstraňovač skvrn (koupíte například v DM drogerii). Skvrnu nezaperte, pak je obtížnější ji z oblečení dostat.

A co když flek nejde pryč?

Oblečení nevyhazujte. Je škoda vyhodit celý kousek jen proto, že máte na rameni skvrnu. Kontaktujte nás a my se pokusíme problém vyřešit!

Marína
Naše social media managerka a blogerka, která miluje a žije etický veganský život, nejraději nosí naše Meera šaty a věnuje se natáčení na YouTube na kanálu GoWee. :)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.