Otřásá se módní průmysl v základech?

Uběhlo deset let od tragického zřícení textilní továrny Rana Plaza v bangladéšské metropoli Dhaka. O život přišlo na 1134 pracovníků. Historicky největší krvavá stopa obrátila pozornost ke krutým podmínkám, které se skrývají pod atraktivní slupkou módních kolosů. Proč vůbec muselo k takovým ztrátám dojít, jak svět reagoval a můžeme po jedné dekádě říci, že se skutečně poučil?

V rušné předměstské čtvrti Savar stála tato rozlehlá budova na nestabilním podloží. Když se objevily praskliny ve zdech, banka a obchody umístěné ve spodních patrech byly z bezpečnostních důvodů okamžitě uzavřené. Textilní kolos však chtěl za každou cenu pokračovat. Těžké stroje, které v součtu narušovaly statiku stavby, pracovaly pro giganty jako Zara, Benetton, Mango nebo Primark.

Bezprostředně po tragédii byla ustanovena Bangladéšská úmluva. Tento právně závazný dokument stanovuje konkrétní požadavky na bezpečnost, nutnost nezávislých kontrol a také poskytuje platformu pro řešení stížností zaměstnanců. Svůj efekt rozhodně změny přinesly, ale stále jsou ještě velké oblasti, na které zůstávají pozornosti skryté a kde dál dochází k porušování lidské důstojnosti.

Řešení bezpečnosti je ale tou nejnižší příčkou na žebříku k spravedlivým pracovním podmínkám pro všechny. Asi s námi budete souhlasit, že důvěra, že vám strop kanceláře nespadne na hlavu, ještě není důvodem k radosti z práce. Studie Oxfamu z roku 2019 potvrzuje, že všichni bangladéšští pracovníci nevydělávají ani takzvanou living wage – tedy mzdu nutnou k pokrytí základních životních potřeb.

Stále ovšem platí, že cesta oděvů k nám je velmi netransparentní a skrývá se za ní mnohdy doslova krev, pot a slzy obyčejných lidí. Světově známé značky, které tak lákavě volají z každé výlohy, poptávají práci u dodavatelů, ti zas u subdodavatelů a tak dále. Až se jen těžko dá vyhledat přímá linie a management těchto oděvních obrů, kterému zůstává drtivá část zisků z každého jednotlivého kousku, si nad tím vším myje ruce.

Pro nás jsou tyhle skutečnosti součástí nesmyvatelného pachu celé rychlé módy. Je to právě 10 let od toho, kdy se zrodily první ideje a návrhy značky Meera Design. Jedna dekáda pro nás znamená obrovský posun, když zamíříte správným směrem. Přidáte se na naší cestě za oblečením, které je krásné na pohled i konceptem?

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.