Pomalu o BIO bavlně

Hrdě se v MeeraDesign hlásíme k tomu, že pro vás šijeme výhradně z BIO bavlny.

Nojo. Ale co to vlastně znamená, taková BIO bavlna? Když je BIO, tak zákonitě musí být nějaká jiná, než ta ne-BIO! A nemůže to být jen cenou. Snad… Ne, není to jen cenou. Udělejme si takový malý výlet na bavlníková pole a do našich skříní a seznamme se s tím, co BIO bavlna vlastně umí.

Pěstování v kostce zkratce

Proces růstu bavlny je pokaždé stejný. Ze semínka roste bavlník (a potřebuje k tomu opravdu hodně vody) a kvete. Poté, co odkvete, vyraší chomáček v obalu, který se sklízí… a dál se zpracovává a políčka je potřeba hnojit a zavlažovat a to už vůbec není BIO ani udržitelné.

Ta bavlna, ze které jsou utkané látky na vaše šaty a tuniky je pomalá. Pěstuje se jen tam, kde je to pro ní přirozené (a země má přirozeně dost vláhy, nejsou tam ti škůdci, kteří ji ničí a tedy není třeba hnojiv, respektive se používají přírodní techniky), pěstuje se jen tolik, kolik země sama dá, sklízí se ručně a pravidelně se mění či kombinují pěstované plodiny, aby půda dostávala, co potřebuje a nebyla jen vyčerpávaná. Tahle bavlna je zpracovávaná za pomoci přírodních olejů a barví se jen přírodními barvami. Tomu už se dá říkat BIO, že?

Jediné, s čím se tady u nás v Česku musíme smířit je, že pokud chceme bavlněné oblečení, prostě je potřeba ten materiál přes kus světa dovézt. A to je samozřejmě zátěž pro planetu. Přistupujme proto ke všem nedomácím výrobkům, nejen těm z BIO nebo ne-BIO bavlny s vděčností a pokorou…

Bavlněné vlastnosti

BIO bavlna je především veselá, komunikativní, má ráda lidi a je vděčná za každé pohlazení. Chcete ji?

Pokud si ji na sebe obléknete, zjistíte..

že se nepotíte. Tedy, potíte se, samozřejmě, BIO bavlna není deodorant ani antiperspirant, ale potíte se výrazně méně, nic se na vás nelepí a především oblečení po jednom nošení nezapáchá. Není totiž napuštěné vší tou chemií, se kterou se to malé výše popsané semínko běžně setkává sotva se dostane do země. To také znamená, že se chemie nedostává zpět do vašeho organismu. Tenhle úžasný benefit s ne-pocením je dán jednak tím, že tam není chemie, jednak přirozenými vlastnostmi bavlny, které díky chemii nejsou potlačené. Aby nedošlo k porušení tohoto efektu, je potřeba prát naše věci v ekologických a šetrných prostředcích.. Ale to vy jistě víte, že? 🙂

… že je vám nějak zdravěji. Ráda říkám, že šijeme zdravé oblečení. Má to v sobě více sdělení, než se na první pohled může zdát. Nicméně právě díky tomu, že látky nejsou chemicky ošetřené, se třeba mě osobně výrazně zlepšil atopický ekzém na exponovaných místech jako jsou lokty a kolena, kůže je mnohem méně napnutá a citlivá na dotek a úplně cítím, jak mi teď v těhotenství právě tyhle látky dělají dobře. To mě vede k nutné myšlence – pro naše maličké vždy chceme to nejlepší. Ale proč to nedávat sobě?

že se nemačká(te). Tady jsme spojili dvě věci do jedné. Takovým malým zázrakem, který čistá bavlna umí je, že se mačká výrazně méně, než běžně produkované látky. Je to zase dané tím, že měla svůj čas na růst, že měla živiny, že neměla chemii a že je to její přirozená vlastnost. Co se vás v BIO bavlně týče, také se nemačkáte. Umí se přizpůsobit vašemu tělu (někde přidáváme elastan, protože pružnost je potřeba) tak přirozeně, že máte pocit druhé kůže. Tahle druhá kůže má navíc různé vzory a barvy, takže ji můžete vesele měnit :-).

že vám není horko. Ani zima. Mírně neuvěřitelnou (proto je třeba osobně vyzkoušet) vlastností BIO bavlny je, že pomáhá tělu s termoregulací – nezadržuje nic, co tělo potřebuje pustit a zároveň nepouští nic, co tělo potřebuje zadržet. Především vodu a teplo. Pokud si ji v létě vezmete do našich typických středoevropských tropických dní (především my ve městech si je velmi užíváme), je vám prostě nějak lépe, než když máte sice krásnou, ale zato úplně umělou sukni. A pokud jste například běžkomilovnice, zkuste dát šanci našim tričkům a třeba i legínám místo termoprádla a uvidíte, že budete koukat. Máme to vyzkoušené :-). Proč to tak je? Budu se už opakovat, ale opět je to díky nedostatku chemie a dostatku přirozených nepotlačených vlastností.

 

My víme, že naše produkty nejsou levné, ale také víme, že jsou tak kvalitní,
že jich v dlouhodobém měřítku budete potřebovat mnohem méně, než těch méně kvalitních.

 

 

Oslím můstkem jsem se dostala k téměř poslednímu bodu, který chci dnes zmínit. BIO bavlna vydrží. A vydrží neuvěřitelně dlouho a když má potřebnou péči, tak ve velmi vysoké kvalitě. O tom jak pečovat si směle přečtěte v našem předposledním článku. To je pro nás důležitý aspekt – udržitelnost. Jak pro planetu, tak pro váš rozpočet.

Proto šijeme v Česku v malé dílně, kde každý jednotlivý kousek projde rukama šikovných lidí.
Proto vymýšlíme takový design, který je svobodný a maximálně kombinovatelný.
Proto čekáme i několik měsíců na látku, které věříme, než abychom pořídily nějakou levnější, ale rychleji.
Proto nikam nespěcháme.

Buďte pomalí i vy. Třeba s BIO bavlnou..

Karolína
Karolína je naše e-shopová kouzelnice. Na náš internetový obchod přidává nové kousky a hraje si se slovy. :) Její milované šaty jsou Afrodité.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.