Proč šijeme na míru

Jednoduchou odpovědí by samozřejmě bylo – protože chceme, aby vám naše oblečení perfektně sedělo. Ale s tím se pojí mnohem víc, a tak bychom vás rády nechaly nahlédnout hlouběji do naší motivace.

Oblečení, které vzniká přímo na přání zákaznice, totiž nikdy netvoří nadbytek. Nezabírá sklady a nesbírá prach na prodejnách, kde usilovně láká novými pobídkami. A co především, nestane se, že zůstane-li na konci sezony na ocet, poputuje až stovky kilometrů na trhy „nižší kategorie“ nebo rovnou na skládku. Nám se takový konzumní přístup protiví, a proto navrhujeme takové modely, které nemají datum expirace a najdou využití napříč sezonami i trendy.

Skutečnost, že vám vše od Meera Design padne přesně tak, jak má, přináší i další benefity. Cítíte se v skvěle a díky tomu nemáte potřebu shánět spousty dalších kousků. Tím ulevíte své peněžence i planetě. Zároveň nehrozí, že by vás po pár nošeních oblečení omrzelo a putovalo do odpadu. U konfekce se nám stávalo téměř zpravidla, že po počátečním nadšení začala ramena táhnout, nemožná délka se vyhrnovala a pas končil kolikrát nad žebry. To jsou zbytečná zklamání pro váš šatník i životní prostředí.

A proč nám tolik záleží na tom, abyste naše modely milovaly a nosily co nejdéle? Oděvní průmysl je hned po ropném nejšpinavějším odvětvím. Každoročně vyprodukuje okolo 90 milionů tun odpadu, je zodpovědný za desetinu skleníkových plynů a pětinu znečištěné vody. Hodiny nad návrhy, zkoumáním kvality látek, testování střihů a kontroly výstupů nám stojí za naději, že to můžeme změnit.

Ale i to nejlaskanější tričko a nejopatrovanější legíny jednou doslouží. V případě naší značky za velmi dlouho, ale nám to ke klidu nestačilo. Proto jsme vsadily na materiál, který můžete s čistým svědomím zakopat třeba u sebe na zahradě. BIO bavlna nenaruší rovnováhu vašeho kompostu a na rozdíl od syntetických látek během svého rozkladu nevypustí žádné nebezpečné toxiny.

A když už jsme u toho rozkladu, věděli jste, že umělým vláknům takový proces trvá minimálně 200 let? Kde myslíte, že takovou dobu čeká? Jedno takové pohoří marnivosti vzniká v chilské poušti Atacama.  Nikdo z nás tu už nebude, aby viděl jak se dnešní polyesterové hadříky rozloží. A až tomu tak bude, rozhodně se to neobejde bez spousty škodlivin, které zamíří do půdy nebo vody.I z toho důvodu nelze tento odpad spalovat a kupí se v děsivých rozměrech. Pojďme tento růst alespoń zpomalit, pokud jej nemůžeme zastavit. 

Nicole Hájková
Nicole je velká milovnice Meera Design. Showroom, oblečení a především celý duch Meera světa ji učaroval. Tak že už druhým rokem fotí produkty na e-shop. Taky díky tomu tvoří Meera kousky většinu jejího šatníku :-)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.