O čem jsou vlastně Vánoce?

Vánoce nám klepou na dveře! Máte všechny dárky nakoupené a zabalené? Napečeno? Uklizeno? Stromek v obýváku a vyzdobený? Počkejte, počkejte, přibrzděte… Vánoce jsou přece svátky klidu a Meeru, nechte stres mimo váš domov a odpočiňte si v kruhu svých nejbližších.

Proč kupovat jednomu člověku deset malých dárků, když bude mít velkou radost z jednoho kvalitního dárku od srdce? Méně je více. Opravdu potřebuje další hrnek? Věnujte mu něco, co víte, že využije. Ať se nechtěný dárek neválí na spodku šuplíku a neuděláte tím více škody než užitku. Nejcennější dárek pro vaše nejbližší je vždy váš čas. Dejte jim sebe s úsměvem na tváři.

Váš domov nemusí vypadat jako z katalogu, všude barevné ozdoby a blikající světla. Není to soutěž o to, u koho to bliká víc. Pusťte raději domů vůni větviček smrku a domácích perníčků. Pro vytvoření pohodové atmosféry stačí plamínek jedné přírodní svíčky.

Nestíháte všechno poklidit nebo napéct? Stromek se ještě neozdobil? Poproste o pomoc rodinu. Nemusíte všechno dělat sami, jsou tu pro vás stejně, jako vy jste tady pro ně. Dovolte si odpočívat.

Vychutnejte si každou vteřinu v kruhu rodiny a vašich nejbližších. Oni jsou přece tou alfou a omegou Vánoc. Bez nich by to nebylo ono. S kým byste si vyměňovali historky u štědrovečerní večeře? S kým byste si zpívali koledy? Kdo by měl radost z těch dárků, kdyby tady oni nebyli? Postavte sebe a je na první místo.

Jestli máte všechno pro sebe a blízké hotové, zeptejte se sami sebe: „Můžu pomoci někomu jinému?“ Možná útulek pro pejsky ve vašem okolí potřebuje teplé deky nebo granule. Možná by v domově pro seniory nějakou babičku potěšila návštěva. Konejme dobro také mimo svůj rodinný kruh.

Objevme znovu pravou podstatu Vánoc. Nepodléhejte reklamním trikům naší konzumní společnosti. Vánoce nejsou o dárcích. Nechme Vánoce, ať jsou připomínkou, že se máme občas zastavit a poděkovat za to všechno, co máme; za naše zdraví, za milující rodinu, za dobré přátele, za náš domov, za přírodu všude kolem nás.

Prožijte ty nejkrásnější Vánoce. Bez starostí, bez stresu, bez zbytečností. Přejeme vám všem vnitřní klid, lásku a štěstí.

Marína
Naše social media managerka a blogerka, která miluje a žije etický veganský život, nejraději nosí naše Meera šaty a věnuje se natáčení na YouTube na kanálu GoWee. :)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.